HMV och Tonkrafterna

 
HMV

Äldre Klassiker (3)

I Blueskvarter (5)

Midnight Hour (9)

Opopoppa (5)

Jazz Bland Annat (1)

Göteborgsnatta (1)

Drömfabriken (2)

Festplatsen (4)

Straggel & Strul (3)
   1982

Tonkraft (77)

Gästspel (1)

Intervjuprogram (3)

Uppesittarkväll (1)

Musik och Teater (3)

Visa Stunder (1)

P2 Live (0)

P3 Live (47)

P4 Live (13)

Nyare Klassiker (3)

Hmv & Spelaren går (1)

Det Musikaliska Ansvaret (5)

Tankar vid slutet av dagen (18)

   

"Kabarén "Straggel och Strul – blandade känslor i tiden" en satirserie i Sveriges Radios Underhållningsredaktion, Stockholm, 1982...

 

Vad har författarna Anders Wällhed och Kent Andersson, skådespelarna Johannes Brost och Marlou Mönning, radiokändisarna Hasse Tellemar, Ulf Elving och Kjell Fröberg samt musikerna Ola Magnell, Stefan Nilsson, Sten Forsman, Rolf Alex, Håkan Mjörnheim, Janne Schaffer, Totte Wallin, Åke Sundquist, Mats Ronander, Roger Palm, Dag Lundqvist och Anders Gustafsson gemensamt?

 

Jo, alla har i någon omfattning, stor eller liten, varit med i satirprogrammet ”Straggel och Strul - blandade känslor i tiden” som sändes vid fyra, eventuellt fem tillfällen under några torsdagskvällar i radions P3 våren 1982. Grundbemanningen bestod dock alltid av Brost och Mönning samt Magnell med husband, understödda av i huvdsak textförfattare Wällhed men även också Andersson.

 

Torsdagarna var, för att nu vara exakta den 15/4, 22/4, 29/4 och 6/5 men det sändes även ett inslag den 13/5 1982 men det har ännu inte gått att finna eller spåra om det var en ”best of” reprisering eller ett resultat av ytterligare sammanställt material.

 

Det var många satiriska radioprogram – alltså inte bara Straggel och Strul - som pockade på kring 80-tales början och bodde man dessutom i Göteborg så fanns det en del att gotta sig åt. Minns speciellt ett avsnitt ur serien Cabaré Apropå som, när jag hörde det mitt under för- eller om det var eftermiddagsstöket på Vasa sjukhus avdelning 13A eller om det var B (mycket eller), tvingade mig att sätta mig ned och bara lyssna till det fingerade sängkammarspelet mellan en tjänsteman och en politiker i staden. Allt i syfte att åskådliggöra en variant av dåtidens friska och goa Göteborgsanda, fast i en ganska vågad version om man så säger. Minns inte riktigt vad samtalet handlade om men jag utgår ifrån att det gällde olika förmåner som skulle skiftas.

 

För mig blev det DET ögonblick, där på Vasa Sjukhus och under den radiostunden som den nästintill Wallraffade sexscenen pågick, som jag på allvar kom att förstå och också kunde känna viss njutning av satirens innersta. Låter enkelt och precist men så var det. Tack Wällhed eller Gunnarsson eller vem det nu var som skrev den scenen.

 

Cabaré Apropå leddes av Frank Gunnarsson och med deltagande av författare och skådespelare som Anders Wällhed, Kent Andersson, Weiron Holmberg och Roland Jansson och med inslag av en viss Kurt Olsson. Anmälningar till Radionämnden lät naturligtvis inte vänta på sig och efter att x-antal inslag givit "negativt" utslag/besked i radionämnden, så resulterade det hela i ett slags lokalt krisläge när Radio Göteborg tvingades stänga under en period våren 82.

 

Kabarén "Straggel och Strul" anmäldes således till Radionämnden och ett inslag i det andra programmet fälldes mot föreskriften om god underhållning. Det beslutet finns idag i tryggt förvar hos Riksarkivet och om man studerar andra skriftprotokoll lite närmare, som exempelvis ”Radionämnden anser…” så finner man bland annat följande förklaring…

 

”I programmet ”Straggel och strul”, P3 1982-04-22, förekom en satir om ungmoderater. Nämnden hade genom beslut (SB 215) som rörde programmet ”Cabaré Apropå” m.fl. sänt av Radio Göteborg, prövat ett inslag som i allt väsentligt överensstämde med det som sändes i ”Straggel och strul”. RN uttalade i sitt beslut (SB362):

   ... Det tidigare prövade inslaget sändes i ”Cabaré Apropå” den 28 oktober 1981. RN ansåg att inslaget var av sådan art att det stred mot kravet på god underhållning. Nämndens granskning av det nu aktuella inslaget föranleder inte nämnden att göra någon annan bedömning. RN finner således att inslaget strider mot kravet på god underhållning.”

Sicken tid!

                                                                                                          
        


Bättre källa finns inte…

"Roligt med ditt stora intresse för satiren i den forna radion. Jodå, Straggel och Strul var en av många satirserier som under 1980-talen såg dagens ljus. Satiren var ny i Sverige. I sin mer direkta form.

I Straggel och Strul skrev jag själv största delen av sketcherna och flera låttexter. Ola Magnell gjorde många av sina egna låtar. Även Kent Andersson bidrog med en text.

När vi senare gjorde Cabaré Apropå i Radio Göteborg blev både jag och Frank Gunnarsson fällda för den nya paragrafen i Radionämnden "Dåligt underhållningsvärde" Vi fick också under en tid arbetsförbud.

Redan innan "Straggel och Strul" gjorde vi satirserie i Riksradion som hette "Snabba Lägen" Där skrev jag och Rolf Börglind flera av texterna. Programmet gick i luften efter "Ring så spelar vi” med Hasse Tellemar som programledare. Halva Sverige fick kaffet i vrångstupen och för första gången fälldes ett inslag i SR enligt den nya paragrafen "Dålig underhållningsvärde". Texten var tyvärr min. Hej och hå!
Det kom senare att bli ytterligare en satirserie i SR som jag regisserade, då med Björn Granath och Michael Segerström som medverkande. Serien hette "Skamhörnan". Även den, som jag minns det, ställde till lite oro i folkhemmet. Michael och jag gjorde i våras en Cabaré tillsammans och vi lyssnade då i ett svagt ögonblick igenom några texter från denna serie. Det borde vi inte ha gjort. Humor är ofta en färskvara och det vi hörde gjorde oss inte direkt upphetsade. Så kan det gå.. "

Trevlig sommar

Anders Wällhed
2008-07-08

   

 
 
© copyright 2017 | HMV ,     |   | hmv.tonkraft@telia.com