HMV och Tonkrafterna

 
HMV

Äldre Klassiker (3)
   1963 (1)
   1967 (2)

I Blueskvarter (5)

Midnight Hour (9)

Opopoppa (5)

Jazz Bland Annat (1)

Göteborgsnatta (1)

Drömfabriken (2)

Festplatsen (4)

Straggel & Strul (3)

Tonkraft (77)

Gästspel (1)

Intervjuprogram (3)

Uppesittarkväll (1)

Musik och Teater (3)

Visa Stunder (1)

P2 Live (0)

P3 Live (47)

P4 Live (13)

Nyare Klassiker (3)

Hmv & Spelaren går (1)

Det Musikaliska Ansvaret (5)

Tankar vid slutet av dagen (18)

   

Gamla Klassiker

 

De utländska gästbesöken var många under 60-talet och inte sällan var också Sveriges Radio på plats för att föreviga dessa. Exempelvis kan nämnas tidiga inspelningar av artister som The Byrds, Beatles, Cream, Jethro Tull, Deep Purple, Procol Harum, The Doors, Ray Charles, Manfred Mann, BB King, John Mayall, Spencer Davis Group, Otis Redding, Yardbirds, Traffic, Eric Burdon & The Animals, Jimi Hendrix, Bill Haley & His Comets och Aretha Franklin för att, som sagt, bara nämna några.

 

Hur kunde det komma sig att Sveriges Radio hade ett så tidigt intresse för att spela in i den omfattning man gjorde? Var det för att man hade tekniker som suktade efter olika utmaningar i kombination med producenter som brann för musiken? Eller fanns det någon högre musikhistorisk sinnevärld som visste vad man gjorde? Jag vet inte, men av resultaten att döma så har en och annan artist, också i modern tid, kommit att dra nytta av de gamla inspelningarna. Tänker bland annat på bidrag till senare utgivningar av Beatles och The Byrds  men uppräkningen kan sannolikt göras än mer omfattande.

 

Jag fick det berättat för mig en gång att när man spelade in vissa utländska artister så fick man, enligt avtal, inte alltid spara upptagningarna efter det att de hade sänts. Banden skulle kasseras efteråt, förstöras helt enkelt. Huruvida det stämmer eller inte vete katten, men om det är sant så måste det ha funnits en och annan olydig radiomedarbetare som tyckt att den typen av avtal inte var speciellt intelligenta utan bestämt sig för gömma undan ett och annat band (kanske i kombination med några vita lögner till höga vederbörande).


Jag tror att det i djupet av de mest arkivbeständiga arkivet finns gott om bandmeter som är resultat av egensinniga men förutseende tekniker och producenter. Tänk om det till och med är så att det än idag finns band gömda bakom låsta dörrar och dit ingen ännu sluppit för att någon valt att svälja nycklarna, på insidan. Vilken syn det blir när man spränger en sån dörr, ett knippe band i famnen på… Snacka om rysare! Men vem vet vad som döljer sig i landets radiohus?

 

Många av dom tidiga inspelningarna sändes utanför de traditionella programserierna och det är just några av dessa som jag ska försöka samla under rubriken ”Gamla Klassiker”, en rubrik som lika gärna hade kunnat heta ”Pre Hours”, ”Främmande Timmar” eller något annat.


En del var jag definitivt inte med om, en del har jag bara fragmentariska minnen av iform av äldre umgängen som pratade om en det ena, än det andra framträdandet och en del inspelningar har jag fått mig till livs senare i tillvaron.

 

Men några tidiga stunder, Pre Hours, finns allt bevarade både på band och i minnet och jag har också fått grym hjälp ibland av personer som hjälpt mig med kunskaper jag absolut inte hade kunnat förvärva genom eget lyssnande.

 
 
© copyright 2017 | HMV ,     |   | hmv.tonkraft@telia.com