HMV och Tonkrafterna

 
HMV

Äldre Klassiker (3)

I Blueskvarter (5)

Midnight Hour (9)

Opopoppa (5)

Jazz Bland Annat (1)
   1973 10 27 Nynningen

Göteborgsnatta (1)

Drömfabriken (2)

Festplatsen (4)

Straggel & Strul (3)

Tonkraft (77)

Gästspel (1)

Intervjuprogram (3)

Uppesittarkväll (1)

Musik och Teater (3)

Visa Stunder (1)

P2 Live (0)

P3 Live (47)

P4 Live (13)

Nyare Klassiker (3)

Hmv & Spelaren går (1)

Det Musikaliska Ansvaret (5)

Tankar vid slutet av dagen (18)

   

Jazz Bland Annat

     

Jazz Bland Annat, som sändes under en period på tisdagkvällar i radions kanal P2, var inte på något sätt en följetång i min bandsfär. Tvärtom, jag var sannolikt bortskrämd av ordet jazz helt enkelt. Dumt och korkat måste jag erkänna så här i efterhand, speciellt om man gräver sig tillbaka i tablåerna och verkligen försöker finna vad som dolde sig bakom de vanligtvis så korthuggna presentationsraderna. Plötsligt upptäcker man, långt senare förvisso, att där fanns både det ena och andra häftiga musikaliska mötet och vilka jag verkligen skulle ha njutit av idag.

 

Till mitt försvar vill jag bestämt anföra att tablåerna, speciellt i husorganet Röster i Radio och TV, inte var speciellt jazzprograminformativa utan snarare på gränsen till minimala och ofullständiga. Dessutom tog jag mig helt enkelt inte den tid som krävdes i och med att reklamen var lite ynglingafientliga om man så tillåts uttrycka det. Jag kan bara jämföra med de antal spaltmetrar och framskjutna produktplaceringar som exempelvis Midnight Hour och Opopoppa fick under flera års tid och vid den jämförelsen och lockelsen var valet inte så svårbegripligt.

 

Redaktören för "Jazz Bland Annat" var Ingmar Glanzelius och som i hög grad också var involverad i den efterföljande programserien "Club Jazz" (startade 1974). Ett program som senare beskrevs, i Röster i Radio och TV, som en jazzserie med improviserade konserter i direktsändning från Studio 4 i radiohuset i Stockholm. Samma studio förresten som många av radions Tonkraftsprogram spelades in i.

 

Men ett program i serien "Jazz Bland Annat" kom att bevaras i mitt minne. Dock inte tack var min egen bandare, inte den gången i alla fall.

 
 
© copyright 2017 | HMV ,     |   | hmv.tonkraft@telia.com