HMV och Tonkrafterna

 
HMV

Äldre Klassiker (3)

I Blueskvarter (5)

Midnight Hour (9)

Opopoppa (5)

Jazz Bland Annat (1)

Göteborgsnatta (1)

Drömfabriken (2)
   Röster i Radio o TV
   1972 12 03 Nynningen
   1972 12 17 Nationalteatern

Festplatsen (4)

Straggel & Strul (3)

Tonkraft (77)

Gästspel (1)

Intervjuprogram (3)

Uppesittarkväll (1)

Musik och Teater (3)

Visa Stunder (1)

P2 Live (0)

P3 Live (47)

P4 Live (13)

Nyare Klassiker (3)

Hmv & Spelaren går (1)

Det Musikaliska Ansvaret (5)

Tankar vid slutet av dagen (18)

   

Drömfabriken AB

     

Minns jag egentligen Drömfabriken AB? Njae, vagt, ytterst vagt om sanningen ska fram och nu pratar jag alltså i första hand om TV delen. Drömfabriken AB var nämligen en programserie som sändes både i TV och radio varje söndag under några månader, med start hösten 1972. Först en timme TV, därefter en timme radio direkt efter.

 

Jag har egentligen bara någon enstaka minnesbild kvar av just TV delen, och det är när programledarna satt och intervjuade Country Joe men vad som avhandlades är naturligtvis helt puts väck ur alla hågkomster. Jag vill inte heller minnas att jag såg något annat avsnitt än just det, vilket jag också har för mig måste varit ett av dom tidiga i serien. Country Joe McDonald förresten, f.d. & Fish, var det inte han som redan på tidigt 70-tal hade ett kompband som mest bestod av tjejer? Något av en jämställdhetens föregångare?

 

Från radioprogrammen finns betydligt fler och mer tydliga intryck kvar, jämfört med TV´n, inte minst tack vare olika vänners sentida C60 av varierande kvalitet och fabrikat.

 

Det var mycket snack om politik mixat med en hel del spännande, och ibland ganska ömsinta reportage från verkligheten. Alltifrån samtal hemma hos ensamma mamman ståendes vid en diskbänk (dåtidens köksbänksrealism kanske) till ett vardagsrum hos en historieberättande anläggningsarbetare i Ljusdal eller en affärslunch på en lyxkrog i Göteborg tillsammans med "höga" varvstjänstemän. Allt uppblandat med lika spännande, och ibland riktigt oväntade, musikaliska ackompanjemang antingen från husbandet självt eller gästande artister och/eller grupper.

 

Nästintill en stående programpunkt var teaterreportagen och varför inte minnas Göteborgsinslagen med Nynningen eller Nationalteatern, det senare i ett reportage bland annat med anledning av stängningen av Hagahuset.

 

Tänk om man haft VHS på den tiden! Funderar skarpt på att börja terrorisera minnenas televisions mailbox bara för att få dom att åtminstone sända ett av programmen i sin helhet. Det går nämligen ett rykte om att just Nynningens TV-spelning i Drömfabriken AB var en riktig höjdare.

 

Det skulle faktiskt vara ett musikaliskt minne värt att bevara med hjälp av dagens moderna teknik. SVT hallå! Eller ska jag kanske ropa på SVT24? Eller rent av UR? 

 
 
© copyright 2017 | HMV ,     |   | hmv.tonkraft@telia.com