HMV och Tonkrafterna

 
HMV

Äldre Klassiker (3)

I Blueskvarter (5)

Midnight Hour (9)

Opopoppa (5)

Jazz Bland Annat (1)

Göteborgsnatta (1)

Drömfabriken (2)

Festplatsen (4)
   1974 (4)

Straggel & Strul (3)

Tonkraft (77)

Gästspel (1)

Intervjuprogram (3)

Uppesittarkväll (1)

Musik och Teater (3)

Visa Stunder (1)

P2 Live (0)

P3 Live (47)

P4 Live (13)

Nyare Klassiker (3)

Hmv & Spelaren går (1)

Det Musikaliska Ansvaret (5)

Tankar vid slutet av dagen (18)

   

Festplatsen

Det stora årliga sommarprogrammet från ungdomsredaktionen, ”Opopoppa”, sändes inte under 1974 utan istället försökte man skapa en ny och lite annorlunda programserie, kallad ”Festplatsen”. Det var ett underhållnings-program för både radio och TV som spelades in live ute på små festplaster runt om i landet, ”… i en lantlig och folklig miljö alltså…” som Röster i Radio och TV själv beskrev dessa.


Programvärdarna var inga mindre än Mikael Ramel och Bengan Dahlén och som återkommande husband fann vi osannolika Risken Finns. En duo bestående av Gunnar Danielsson och Lars Fernebring och vilka poppade upp lite här och var under seriens gång. Sicken programledning och kombination som kom att kampera ihop i fem gånger nittio minuter, nästan en hel arbetsdag musikproduktion. Jisses!

 

Det blev naturligtvis många artister som fick rum och inte minst alla mixar av gästspel och inhopp som gjorde att den här serien blev både minnesvärd och spännande. Dessutom rätt rolig emellanåt. Musiken och samtalen i varje program skulle helt enkelt försöka spegla orten och festplatsen genom att blanda olika lokala förmågor med inbjudna rikskändisar, ibland också världskändisar.

 

Fem program hann det bli och det första sändes tisdagen den 2 juli i Radions P3 och den 5 juli i TV2.  Radion gav mig hela nittio minuter medans TV sändningen varade knappt en timme. För mig som radiolyssnare blev det lite mer av de goda skulle jag kunna dryfta mig att påstå.

 

Det var också kul att följa värdarnas utveckling från de allra första och ganska trevande aktiviterna, och en inte helt bekväm programledarroll, till att mer självsäkert börja agera som musikaliska bindelänkar mellan olika artister och också hugga i då det behövdes.                                                                                       
          


Festligt om Festplatsen.
Två närvarande musikaliska konstnärer möts, trettiofyra år senare, och i varsin lite reflekterande kommentar.

 

Hej!

”…Han inte bara påminner mig om de inslag som jag hade att presentera - han oxå påminner mig om känslan med själva festplatsen. Det skulle ju vara "nytt i konstformen ställt mot gammalt och traditionellt i miljö, historik, natur..." Han väcker även associationer som hör hemma i dessa historiers omgivningar. Jag tänker på före och efter, hotellet, artisterna, osäkerheten, flummet, galenskapen.......osv.

Jag minns hur pinsamt vi tyckte att det ibland var och hur roligt vi oxå hade. Bengan, Risken och jag blev än mer tajta under denna tid. Vi blev rebellerna mot de här "programmakarna / producenterna som låtsades vara som vi" - på nåt sätt!”

Mikael Ramel

2008-09-18

 

Hej!

”Jodå, Festplatsen var det. Ett band från TV som jag lyckades få ut då vid det tillfället. Ganska rörig inspelning. Men viss vitalitet i den där låten (Du Känner Väl Mig). Vi gjorde ett framträdande på väg upp till Vaxholm och inspelningen av 1974. Intressant att det var ett radioprogram. Jag minns bara TV sändningen.”

Med hälsning Tomas Forssell
2008-09-21

 

Apropå inspelningen av LP´n 1974, så fick vi trogna radiolyssnare vänta till Tonkrafts sändning den 20 oktober 1974 för att få ett litet smakprov av vad som komma skulle.
HMV 2009-10-15

                                                       

 
 
© copyright 2017 | HMV ,     |   | hmv.tonkraft@telia.com